foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

9.png5.png9.png3.png1.png
Ma:9
Összesen:95931

Visitor Info

  • IP címed: 18.206.13.203
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2023-12-05

A zászlók és a díszes öltözetek alapján nagyjából 15 borlovagrend gyűlt  össze a rendezvényre, nem csak az ország különböző borvidékeiről, de külföldről is.

A szabadtéri program után végre a palotaszálló báltermében koccinthattunk - egyébként pedig éppen András nap is volt !

Az este hangulatát Mága Zoltán szenzációs műsora emelte.

Fotosorozat :

A kis képek vetítése automatikus,de rá kattinva nagy méretben nyílik meg és úgy is elindítható a vetítés.

Minap.hu cikke:

Márton-napi borszentelés a Minoritában.

„Mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett" – tartotta borvidékeken a régi mondás, ezért Szent Márton napján töltöttek először az új borból. A gazdák sokszor ezen a napon bort vittek magukkal a templomba szentelésre. Ezt a hagyományt folytatva tartottak borszentelést a Minorita templomban vasárnap.

A jeles napon a lillafüredi István Nádor Borlovagrend díszes kék köpenybe öltözött tagjai hozták el boraikat a vasárnap délelőtti misére a Minorita templomba, ahol ünnepélyes keretek közt megáldották a nemes nedűket.

 

Márton-nap nem csak az újbor ünnepe, hanem a libalakoma alkalma is. A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka.


Még időjóslás is kapcsolódott a naphoz. A hagyomány szerint a Márton-napi sült lúd mellcsontjából jósolták meg a téli időjárást: amennyiben a csont fehér színű, akkor hosszú, havas, hideg tél várható. Azonban, ha a mellcsont piros, csak fekete karácsonyos, locs-pocsos időre lehet számítani.

 

Forrás: MINAP.hu  http://old.minap.hu/news.php?extend.60537.

 

Méteres bor az Omegának

Miskolc – Ez évben, szeptember 23-án ünnepli ötvenedik születésnapját az Omega együttes. Az alkalomból jubileumi koncertkörútra indult a csapat, melyet május 25-én Miskolcon zárt. Amikor felcsendült a koncert utolsó dala, a Gyöngyhajú lány, meglepetés érkezett a színpadra. Az együttes tagjait „méteres borral” köszöntötte az Omega-születésnap alkalmából a miskolci, görömbölyi pincesorhoz köthető István Nádor borlovagrend.

Mint a lovagrend elnök-nagymestere, Czupper András munkatársunknak elmondta, az ötletet az adta, hogy az 1999-ben alakult István Nádor borlovagrendnek tagja Benkő László is, akit mindenképpen fel szerettek volna köszönteni ez alkalomból. Számára készítettek egy csiszolt üvegből készült Omega-palackot, amit – csakúgy, mint a méteres bor alapjául szolgáló méter-magas butéliákat – a lovagrend zászlósborával, tokaji sárgamuskotályjal töltöttek meg. Benkő Lászlónak az Omega-palackot adták át a rend talárjába öltözött borlovagok, míg az együttes többi tagja méteres kiszerelésben kapott a zászlósborból.