foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

9.png5.png9.png2.png8.png
Ma:6
Összesen:95928

Visitor Info

  • IP címed: 18.206.13.203
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2023-12-05

Borrendi ünnep a Palota Szállóban 2013-november 29-én

A miskolci és Miskolc környéki borkultúra emlékeinek feltárására, őrzésére és terjesztésére vállalkozott, s 1999-től képviseli azt a lillafüredi központú István Nádor Borlovagrend.

Innen él legendájuk, Anjou liliommal díszített kék talárjuk, az avatásokat megörökítő kódexük. Az alakulás óta eltelt 14 év alatt több, mint félszázan viselik az István Nádor Borlovagrend lovagja megtisztelő címet.

A borlovagrend kiemelkedő eseményei a minden év januárjában megtartott Vice vessző áldás, a nyár elején megrendezett Magyar Szőlővirágzás Ünnepe, a Mihály napi tűzgyújtás, a szintén novemberben megtartott évzáró gálavacsora, s a decemberi János napi borszentelés. Munkájukhoz sok segítséget kapnak a római katolikus, a görög katolikus és a református egyházaktól, kiknek egyházi méltóságai is tevékeny borlovagjaik között vannak. Az igényes borfogyasztás elősegítésére alkalmanként pohárnok kurzusokat tartanak, melyet már nemcsak a miskolci, de az ország távoli részéből érkezők is sikeresen elvégeznek.

Megtiszteltetés, hogy az alig több, mint egy évtized alatt a MBOSZ 3 alkalommal tartotta Lillafüreden Közgyűlését.

Jószolgálati tevékenységüket bizonyítva a szövetséggel karöltve, anyagilag támogatták a borsodi árvíz károsultjait, s rendszeres támogatást nyújtanak a Miskolci Gyermekkórház kis betegeinek gyógyításához.

Az idén már 14. alkalommal tartotta évzáró gálavacsoráját az István Nádor Borlovagrend. Az ország számos pontjáról érkeztek a vendég borrendek, hogy együtt ünnepeljenek jó ételek, kiváló borok, remek előadók társaságában.

A hideg idő ellenére szép számmal gyülekeztek a Palota Szálló teraszán a vendégek. A kertben meglocsolták a borrend kis fenyőfáját, persze nem vízzel, hanem jóféle borocskával.

A Palota Szálló díszes termébe belépve gyönyörűen megterített asztalok, meghitt elegancia fogadta a meghívott vendégeket.

Czupper András nagymester köszöntő szavaiban hangsúlyozta: a borrend közel másfél évtizedes munkája során ápolja a borhoz kötődő szép magyar hagyományokat, s karitatív tevékenysége is meghatározó. A köszöntő után a borrend legfiatalabb és egyben legaktívabb tagját, Vári Lászlót, s a nagytanács legaktívabb „nagy öregjét”, Mészáros Andrást a lovagok lovagja kitüntetésben részesítette a nagymester. Ezután a miskolci születésű, fiatal színész tehetség, Borbély Richárd szórakoztatta a vendégeket népszerű operett slágerekkel, fülbemászó dallamokkal.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Pro Vino érdemérmet adományozott a borrend megalakulása óta fáradhatatlanul a borrendért dolgozó alapító tagnak, Buksa Évának, aki köszönetében kihangsúlyozta: a borrendben nagyon sok borlovag társa dolgozik még lelkiismeretesen, az ő segítségük nélkül nem lehetett volna ilyen sikeres ezeknek a rendezvényeknek a megszervezésében.

A kitüntetés fontosságát és elismertségét hangsúlyozandó, hogy az országban ezt a címet eddig összesen 10 hölgynek adományozta a szövetség.

A borlovag avatás az idén sem maradhatott el.

Borlovag lett:

Kőrössy Kálmán a Palota Szálló chéfje,

Hangó István református lelkész,

Balázs István vállalkozó,

Pataky Attila előadóművész és

Nyikovics Orsolya kozmetikus.

A vacsora után Pataky Attila fergeteges koncertje következett, minek következtében a Palota Szálló falai között dübörgött a jó hangulat. Idősebb, fiatalabb, mindenki együtt fújta az örökzöld Edda dalokat, a népszerű slágereket.

Az estét tombola húzás zárta, ahol értékes nyereményekkel térhettek haza a Lillafüredre látogató borlovagok.

 

Házigazda: Regős Zsolt - aki Miskolci Méteres Bort kapott az István Nádor Borlovagrendtől.

Szüreti- és bordalok Regős Zsolt szerkesztésében

Mi lehet kellemesebb egy pohár mélyvörös, bársonyos, illatos vörösbornál? Mindez egy órányi muzsika mellett. Színházunk férfikórusa szüreti- és bordalokból, humoros szüreti történetekből összeállított műsorral várja a borkultúra és a zene szerelmeseit, azokat a bölcseket, akik tudják, hogy egy kellemes órában úgy sűrűsödik az életöröm, ahogyan az érett szőlőszemben a nyári napsütés.

 

 

Regős Zsolt munkája nagyrabecsülése jeléül

az István Nádor Borlovagrend átadta részére a

"Miskolci Méteres Bort" a műsor végén:

https://www.youtube.com/shorts/52svctUiOI4

 

Lengyel borlovagokat avattak Miskolcon, a Magyar Szőlővirágzás ünnepén

 

Az István Nádor Borlovagrend hagyományos rendezvénye nyár elején, a szőlővirágzás ünnepe.

2013. június 07-én a Miskolc belvárosában lévő Múzsák kertjében tartotta " A Magyar Szőlővirágzás Ünnepe" rendezvényét a borlovagrend tagjain kívül szép számú érdeklődő részvételével.

A szőlővirágot ökumenikus szertartás szerint áldotta meg a református, a római katolikus és a görög katolikus egyházak képviselője.

Ez alkalommal borlovag-avatásra is sor került, borlovagrendünk két új taggal bővült, két lengyel barátunk, ANDRZEJ SZPUNAR és WOJCIECH MAGDON borbarátok lettek tiszteletbeli taggá avatva.