foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

5.png7.png4.png2.png4.png
Ma:12
Összesen:57424

Visitor Info

  • IP címed: 3.220.231.235
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2021-03-09

ÉSZAK_MAGYARORSZÁG;   2014. december 17.

 

Interjú: Czupper Andrással, a lillafüredi István Nádor Borlovagrend elnök-nagymesterével

Terjed a hírük, mint a jó boré

A napokban emlékezetes gálavacsorával ünnepelték fennállásuk tizenöt esztendős évfordulóját.

Miskolc. A Palotaszállóban tartott eseményen csaknem kétszázan emlékeztek a borlovagrend megalakulására és későbbi sikeres rendezvényeire. A civil szervezet neve és tevékenysége immáron elválaszthatatlanul összeforrt a megyeszékhellyel.

Emlékszik még a kezdetre?

Czupper András: Természetesen. 1999. november 30-át írtunk: tizenhat borkedvelő, s részben -termelő hölgy és úr közös akaratából alakítottuk meg az István Nádor Borlovagrend elődjét, a Lillafüredi Bortársaság Clubot. A Palotaszálló falai között felemelő érzés volt az alapító okirat szignálása.

Aztán teltek az évek…

Czupper András: Igen, és közben a hírünk úgy terjedt, mint a jó boré. Egyre többen kerestek meg minket az együvé tartozás szándékával. 2002-ben a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagjai lettünk. Ekkor született a végleges nevünk és legendánk, s nem utolsósorban Anjou liliom díszítésű kék talárunk.

Ahogy múlt az idő, úgy szaporodtak kódexükben a kézjegyekkel hitelesített aláírások. Hány lovagjuk van?

Czupper András: Másfél évtized alatt már több, mint százan viselik az István Nádor Borlovagrend lovagja megtisztelő címet. Avatásaink elsődleges helyszíne a Palotaszálló, de avattunk már a Diósgyőri várban és a Minorita templomban is.

Borrendjük talárját köztudottan sok ismert személyiség viseli. Említene egy-két nevet?

Czupper András: Cey-Bert Róbert gasztrofilozófus, Vágó István televíziós műsorvezető, Farkas Bertalan űrhajós, Benke László mesterszakács, Koncz Gábor színművész, prof. dr. Czeizel Endre orvos-genetikus.

Gálavacsoráikat neves előadóművészek tisztelték meg, és adtak felejthetetlen műsorokat!

Czupper András: Borlovagrendi tagjainknak emlékezetes koncertekben volt része. Büszke vagyok a névsorra, mert valóban arra méltó: Koós János, Dékány Sarolta, Marton Éva, St. Martin, Benkő László, Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor, Benkó Sándor, a Vivat Bacchus Ének­együttes, Demjén Ferenc, Mága Zoltán, Mészáros János Elek, Pataky Attila.

Borlovagrendjük évente több színvonalas rendezvénnyel rukkol elő.

Czupper András: Megrendeztük a Magyar Szőlővirágzás Ünnepét, a Bor–Egészség–Élet­öröm konferenciát, aztán borrendünk kezdeményezésére indult el a megyeszékhelyen a Miskolc város bora verseny. Az igényes borfogyasztás népszerűsítésére pohárnok kurzusokat tartunk a Palotaszállóban. Visszahoztuk a hajdan feledésbe merült szép hagyományt, a János-napi borszentelést, a Mihály-napi tűzgyújtást, a Vicevessző-vágást és -szentelést. Borrendünk karitatív tevékenységet is végez: rendszeresen támogatjuk a miskolci Gyermekegészségügyi Központot, és az árvízkárosultakat is megsegítettük. Büszke vagyok arra, hogy fáradozásunkat, a magyar bor iránti tiszteletünket a MBOSZ elismerte, s tagjaink közül az elmúlt tizenöt évben hárman kapták meg a legnagyobb szövetségi elismerést, a Pro Vino Érdemérmet. Név szerint Buksa Éva, dr. Farkas Attila és jómagam.

Kiterjedt külföldi kapcsolatokkal is rendelkeznek. Hol jártak az elmúlt tizenöt évben?

Czupper András: Európa számos országában képviseltük borrendünket. Jártunk Franciaországban, Németországban, Szlovákiában, Romániában, Olaszországban, Szerbiában, Ausztriában, s legutóbb a lengyelországi Tarnowban lévő barátainkat kerestük fel. Utazásaink alkalmából népszerűsítettük a magyar borokat, a bortermelőket, a kereskedőket és a kulturált borfogyasztást.

Forrás:  http://www.eszak.hu/helyi/2014/12/16/terjed-a-hiruk-mint-a-jo-bore.eszak

Kolodzey Tamás   /  tamas.kolodzey @ eszak.hu

 

Czupper András

Borlovagrendi tisztsége: elnök-nagymester.

Egyéb közéleti tevékenysége: Múzsák Kertje Alapítvány, kuratóriumi tag.

Cége: Nano-Team Kft.

Beosztása: ügyvezető igazgató.

Hobbija: borászkodás, kirándulás, utazás.