foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

9.png0.png2.png4.png9.png
Ma:21
Összesen:90249

Visitor Info

  • IP címed: 3.236.47.240
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2023-02-04

Hagyományos Szent János-napi borszentelést tartottak kedden a miskolci Minorita templomban. A lillafüredi István Nádor Borlovagrend, hagyományaihoz híven, több magyarországi borrenddel és miskolci egyesülettel közösen tisztelgett a bor és a borászok előtt. A szentelt borokra az idén is rákerült a „Santo Vino”, szentelt bor felirat.

A bort, amióta létezik, a lélek italának tartják az emberek. Szent János napja (december 27.) a magyar hagyományok szerint is a bor megáldásának ideje. Hajdanán ezen a napon minden család bort vitt a templomba, hogy a pap áldását kérje rá. A szentelt bornak ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet.

A János-napi borszentelés és borivás rituáléját már a XV. századi magyar misekönyvekben is megemlítik. A bort, vagyis „Szent János szerelmét” a karácsony utáni harmadik napon áldják meg. Az 1499-ben keletkezett pécsi misekönyvben is így szerepel.

A XVIII. század közepéig a karácsony háromnapos ünnep volt, a harmadikon ünnepelték Szent János evangélista emlékét, ezen a napon szentelték meg a bort, a Jánosok pedig szőlőhegyi mulatságra, pinceszerre hívták meg rokonaikat, barátaikat.

A Szent János-napi borszentelés egyházi magyarázat szerint azt jelenti, hogy ha a hívő buzgó imával veszi magához a nedűt, akkor az megóvja a testi és a lelki bajoktól, az utazás alkalmával fenyegető veszedelmektől, az ördög kísértéseitől.

A János-napi borszentelés hagyománya ma is él az ország bortermelő vidékein. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. A szentelt bort a népi gyógyászatban is alkalmazzák, főként torokfájás esetén.

Forrás: MINAP.hu   Link: http://m.minap.hu/cikkek/santo-vino-janos-napi-borszenteles-minorita-templomban Mocsári László képgalériája

Jótékonykodtak a borkedvelők

Jótékonykodtak a borkedvelők
© Fotó: Magánarchívum
Lillafüred – A Palotaszállóban tartotta jótékonysági gála­vacsoráját az István Nádor Borlovagrend.

Az eseményen részt vett magyarországi borrendeknek és a borkedvelő érdeklődőknek köszönhetően 300 ezer forintot adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja Onkohematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályának. Az adományt dr. Simon Réka főorvos vette át a borlovagrend képviselőitől.

forrás: BOON link: http://www.boon.hu/jotekonykodtak-a-borkedvelok/3303940

 

Paskó Csaba az István Nádor lillafüredi Borlovagrend tagja lett

 

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend immáron 17. alkalommal újra megrendezte a Jótékonysági Gálavacsorát, ezúttal 2016. november 26-án, szombaton a Lillafüredi Palotaszállóban.

Ezen az eseményen mindig nagy létszámban vesznek részt a Magyar Borrendek Országos Szövetségének tagjai, de itt vannak a határon túli borlovagrendek képviselői is. Az idén Paskó Csabát római katolikus papot, karnagyot, zenepedagógust és szakácsot, vele együtt Nyári Károly zongoraművészt, zenészt érte az a megtiszteltetés, hogy a lillafüredi István Nádor Borlovagrend tiszteletbeli tagjai közé vették fel, és ünnepi ceremónia keretében borlovaggá ütötték őket.

Hasonlóan az előző évekhez, idén is jeles személyeket avattak borlovaggá, akik elsősorban is munkájukkal, sikeres borászatukkal keltették fel a szakma,vidék figyelmét. A tagok nem csak borászokat, de tiszteletbeli tagokat is avat minden évben. A borlovagok és tiszteletbeli borlovagok elsődleges feladata a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása, és a kulturált borfogyasztás népszerűsítése akár direkt vagy indirekt módon.

A borvacsora ételei Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, a Hotel Palota konyhafőnöke és Paskó Csaba római katolikus pap, egyben szakács receptjei alapján készültek. A finom ételek mellé az ország legjobb borászai kínálták az év legkifinomultabb, legjobban az ételekhez simuló, igazán sikeres boraikat. Az ünnepélyes borlovagokat megszólító évzáró rendezvény rendkívüli műsorral és vidám hangulattal kényeztette az ország távoli részeiből is ide érkezett vendégeket.

Többek között fellépett a mohácsi Dunavkinje tamburazenekar és Nyári Károly zeneművész. 1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Céljuk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.

Czupper András a borlovagrend nagymestere Paskó Csabával tavasszal ismerkedett meg, amikor az Arany Bárány rendkeresztet vette át egy rangos erdélyi gasztronómiai fesztiválon. Az Arany Bárány rendet, ami a magyar gasztronómia nagykövetévé avatta Paskó Csabát az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend adományozta. Tegnap pedig az István Nádor Borlovagrend Lillafüreden Magyarország egyik legpatinásabb és legszebb helyén található szállójában, a Palota Hotelben tagjai közé fogadta, és jóllehet Paskó atya nem elsősorban borász, főleg pedig nem tokaji borász, ahogy Nyári Károly zeneművész sem az, de tiszteletbeli tagként viselik a borlovagrend titulusát a magyar gasztronómiában, a minőségi magyar borok és ételek jó hírének ápolásáért Magyarországon, Kárpát-medencében és szerte a világban.

Az István Nádor Borlovagrend tagjai között üdvözölheti korábbról Farkas Bertalan úrhajóst, Benkő László zenészt (Omega), Dr. Benkó Sándort a Benkó Dixiland vezetőjét, Benke László olimpiai mesterszakácsot, és még sok olyan művészt, tudóst és közéleti személyiségeket, akik mindig is a magyar boroknak és mára már világhírű magyar gasztronómiánk nagykövetei voltak.

Forrás: Jó reggelt Vajdaság  link: http://www.joreggeltvajdasag.com/koz/pasko-csaba-az-istvan-nador-lillafuredi-borlovagrend-tagja-lett

További kapcsolódó linkek - ha van időd nézz szét itt is:

Paskó atya konyhája

( Ahol vendégségben is voltunk ! )

Jótékonysági gálaest Lillafüreden

Czupper András elnök-nagymester (jobbról a második) avatta fel az új borlovagokat
- © Fotó: Vajda János
 
Miskolc – Százan vettek részt az István Nádor Borlovagrend jótékonysági gálavacsoráján.

A szombat esti remek hangulatú rendezvénynek, akárcsak a korábbi években, a lillafüredi Hotel Palota adott otthont.

"Hagyományainkhoz hűen a betegek gyógyítására gyűjtöttünk." Buksa Éva

A teraszon a mohácsi tamburazenekar szórakoztatta a vendégeket, majd a szálló parkjában fát locsoltak a jelenlévők, a bálteremben pedig nagy sikert aratott Nyári Károly „Az érzelmek hullámhosszán” elnevezésű koncertje. A gálavacsorán jelen volt Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke, valamint számos borlovagrend is képviseltette magát.

– A jótékonysági rendezvényen hagyományunkhoz hűen újra a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ Onko-hematológiai- és Csontvelő-transzplantációs Osztálya leukémiás és daganatos betegeinek gyógyítására gyűjtöttünk pénzt – mondta Buksa Éva, a gála főszervezője. – A gálavacsorán átadtuk elhunyt borlovag társunk, Barna György posztumusz díját, melyet lánya, Barna Anita vett át. Az esten nem maradt el a szokásos forralt bor-, pálinka- és borkóstolás, valamint a tombola sem.

Akiket felavattak:

Borlovagok

   Béres Attila

   Körmöczy Zsuzsanna (miskolci vállalkozó),

   Vári Lászlóné (miskolci vállalkozó).

Tiszteletbeli borlovagok

   Paskó Csaba (vajdasági katolikus pap, karnagy, szakács),

   Nyári Károly (budapesti zongorista).

Lovagok Lovagja

   Gáspárfalvi József (az István Nádor Borlovagrend alapító tagja).

( forrás: BOON;  link: http://www.boon.hu/jotekonykodo-borlovagrend-lillafureden/3283114 )

 

Vetítő:

VIDEÓK:

 Hagyományos fenyőfa-itatás a Palotaszálló kertjében - borral:

Nyári Károly koncert a Palotaszállóban:

 Együtt zenél a Mohácsi Tamburazenekar és Nyári László:

 

..

Dr. Cey-Bert Róbert Gyula író, vallásfilozófus mutatta be legújabb kötetét, a Végvári oroszlánokat nemrég a Diósgyőri vár lovagtermében. A trilógia második részeként megjelenő könyvet Rostás László, Miskolc város főépítésze és Czupper András, az István Nádor Borlovagrend nagymestere ajánlotta az érdeklődőknek a borrend szervezésében.

 

Az 1956-os szabadságharc 60. évfordulóján megjelent könyv, a „Végvári útkeresés” a XVI. századi vitézek hazaszeretetének bemutatásával összeköti a hazáért harcba szálló végvári hősök rendületlen eltökéltségét az ötvenhatos szabadságharcosok vitézségével, áldozatvállalásával.

A cselekmény betekintést nyújt a végvári harcok kegyetlen világába. Az olvasó megismerheti Sólymosdy Imre fonyódi kapitányt és Gyulaffy László csobánci kapitányt, kivételes bajvívó hősöket, és átélheti velük a lesvetések, rajtaütések fortélyosan végrehajtott mozgalmas történeteit. A véres rajtaütések kíméletlen oroszlánküzdelmében a magyar és a török vitézek lelkéből idővel kiégett a gyűlölet salakja, jobban megismerték egymást, megtanulták tisztelni egymás vitézségét, és rájöttek, hogy sok közös vonás köti őket össze gondolkodásukban, szokásaikban, hagyományaikban, népművészetükben, zenéjükben, amely végül is egymás elfogadásához, megbecsüléséhez vezetett.

A regény cselekménye elvisz az Erdélyi Magyar Királyságba élő magyarokhoz, székelyekhez, és megérteti velünk, hogy a magyar lélekben élő érzelemteli Erdély-kép gyökerei visszanyúlnak a XVI–XVII. századig, amikor Erdély a magyar szabadságot, függetlenséget, a magyar feltámadás egyetlen reményét jelentette.

Forrás: BOON  link: http://www.boon.hu/vegvari-vitezek-kozelrol/3269155 )

Videóink:

 

 

.

Tisztelet a jó bornak…

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend tisztségviselői számos rendezvényen vesznek részt.
Balról az ötödik Czupper András elnök-nagymester
 
Miskolc – Civil szervezetként a határokon innen és túl tovább erősítik kapcsolataikat.
 
Interjú: Czupper Andrással, a lillafüredi István Nádor Borlovagrend elnök-nagymesterével.
 
Bor- és hagyománytisztelet, igényes rendezvények és jótékonykodás, ünnepélyes avatások és új kezdeményezések jellemzik a civil szervezet munkáját. A lillafüredi István Nádor Borlovagrend tevékenységéről kérdeztük Czupper András elnök-nagymestert.

Borlovagrendi rendezvényeink sikeréhez sokan hozzájárultak.

 Hogyan emlékszik vissza a 2015-ös évre?

Czupper András: Tavaly programokban gazdag, eseménydús évet zártunk. A már hagyományosnak mondható Vice-vessző-vágással kezdtünk, a diósgyőri római katolikus templomban. Az ott megszentelt szőlővesszőket elajándékoztuk a híveknek, akik vízbe rakva kihajtatták és elültették. Borrendünk képviseltette magát a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége esztergomi közgyűlésén. Ápoltuk Bükkalja és Miskolc történelmi szőlő- és boros kultúráját, neves hagyományait, tagjaink – a teljesség igénye nélkül – jártak Balatonfüreden, Csókakőn, Tiszaújvárosban, Balatonakarattyán, Balatonbogláron, Székesfehérváron, továbbá megfordultunk Erdélyben, Szlovákiában és Szlovéniában is.

Köztudott, hogy évente bővítik létszámukat. Tavaly is gyarapodtak?

Czupper András: Igen. Tagjainkkal szembeni követelményünk az, hogy legyenek igényes borfogyasztók, kedveljék a Kárpát-medencében készített borokat, s népszerűsítsék országban-világban a bükkaljai és a tokaji borokat. A szőlő- és a bortermelők mellett tavaly egy-egy kardiológus doktornővel, rockzenésszel és szállodatulajdonossal bővült-színesedett egyesületünk.

Ön időről időre hangsúlyozza, hogy a saját maguk által diktált igényességből jottányit sem engednek. Ez hogyan és mikben nyilvánul meg?

Czupper András: A borkultúrához kötődő ünnepeinket a római és a görögkatolikus, továbbá a református egyház részvételével és közreműködésével a Minorita és a diósgyőri templomokban rendeztük, borrendi avatásainkat pedig a lillafüredi Hotel Palotában tartottuk. Ezeket az eseményeinket a bor iránti alázat és a szép számú vendégünk felé áramló tisztelet mellett valóban az igényesség motiválta. Mindig jóleső érzés tölt el a visszajelzések után: vendégeink kellemes emlékekkel gondolnak ránk, Miskolcra és egyre szépülő környezetére, a Diósgyőri várra, Lillafüredre és Tapolcára.

Milyen szerepet töltöttek be Miskolc város és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kulturális életében?

Czupper András: Megtisztelő számunkra, hogy az utóbbi években a Miskolci Borbarátok Társasága, a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága, az Avasi Borút Egyesület és a bogácsi Szent Márton Borrend is együtt ünnepel velünk egyházi és egyéb rendezvényeinken. Hasonlóan örömteli esemény számunkra, hogy az említettekkel közösen vehetünk részt a Kocsonya Farsang programjain. Igyekszünk hozzátenni a magunkét ahhoz a kultúrához, amelyet a bor, a hagyományaink és azok tisztelete kapcsol össze.

Borlovagrendjük korábban sokszor jótékonykodott. Tavaly is támogattak nemes ügyeket?

Czupper András: Karitatív tevékenységünk megalakulásunk óta fontos számunkra. Szinte minden évben volt és van aktualitása a segítségnyújtásnak. Az árvízkárosultak és a hajléktalanok mellett rendszeresen támogatjuk a miskolci Gyermekegészségügyi Központ onkohaematológiai osztályát, ahol súlyos betegségben szenvedő kis betegek gyógyulnak.

Kérjük, szóljon idei terveikről!

Czupper András: Folytatni szeretnénk azt a nemes hagyományt, amit 1999-től teszünk. Szeretnénk a szőlő- és a borkultúrához kapcsolódó eseményeket, népszokásokat megünnepelni. Így a Vice-­vessző-vágást, a szőlővirág-szentelést, a Miklós-napi tűzgyújtást, valamint a János-napi borszentelést, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Feladatunk, hogy a Miskolchoz kötődő, borral és pincekultúrával foglalkozó egyesületekkel is tovább erősítsük kapcsolatunkat. Számunkra lényeges, hogy olyan programokat nyújtsunk Miskolcnak, amelyekkel gazdagabb és színesebb lesz a megyeszékhely, sőt a régió. Felvételre váró aspiránsaink közül idén is avatunk borlovagokat. Borlovagtársunk, Mikolai Vince atya kezdeményezésére és segítségével szeretnénk a fertálymesterség hagyományait újraéleszteni, és mestert vagy mestereket avatni a Diósgyőri várban. Komoly terveink vannak a történelmi Diósgyőr múltjával kapcsolatosan is, hiszen gyökereink itt vannak: múltunk a pálosok szőlőbirtokaihoz és István Nádor névadónkhoz köt minket.

Politikamentes civil szervezetként milyen anyagi lábakon állnak?

Czupper András: Borlovagrendi rendezvényeink sikeréhez sokan hozzájárultak. Köszönjük a magán- és a jogi személyek segítségét és közreműködését. Hálásak vagyunk mindenekelőtt a Ford Vagépnek és a lillafüredi Hotel Palotának, továbbá több kft.-nek, vendéglátóipari egységnek, a médiumoknak, jó néhány lovagrendünknek és mindazoknak, akik jó hírünket vitték az országban és a világban.

( BOON;  Kolodzey Tamás  link: http://www.boon.hu/tisztelet-a-jo-bornak/3010526 )