foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

9.png0.png2.png4.png7.png
Ma:19
Összesen:90247

Visitor Info

  • IP címed: 3.236.47.240
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2023-02-04

 

M E G H Í V Ó


BORSZENTELÉSRE

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend boros hagyományaihoz híven több magyarországi borrenddel és miskolci egyesülettel közösen tiszteleg a bor és a borászok előtt.

2017. december 27-én szerdán este 18:00 órai kezdettel

JÁNOS NAPI BORSZENTELÉST TART

a miskolci Minorita templomban.  ( Miskolc, Hősök tere )

A rendezvényre szeretettel és tisztelettel várjuk mindazon lovagrendi társainkat, hívőket és érdeklődő polgárokat, akiknek szívéhez közel áll a borkultúra ápolása, melynek alapján hozzájárulni kívánnak a városunkban immár hagyományossá vált János napi borszentelés fejlesztéséhez, ápolásához.

A megszentelni kívánt borokat a szentmise előtt az oltárnál lehet elhelyezni. A szentelt borokra az idén is rákerül a „Santo Vino”, szentelt bor felirat. A szertartás után a borokat mindenki visszakapja, hogy otthon a szentelt bort méltón felhasználhassa.

A borszentelés után a Miskolci Szimfonikusokból álló Perla Quartet teszi még színesebbé a borszentelést.

Várjuk Önt, családját, barátait, ismerőseit!

Megtisztelő visszajelzését megköszönve

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!


Miskolc, 2017. december 14.

Czupper András
nagymester sk.

A mai nap átadásra került a gálavacsorán befolyt adomány a Miskolci Gyermekkórház daganatos kis betegei részére. Nagyon sok jólelkű ember mozdult meg felhívó szavunkra. Köszönjük azoknak, akik anyagilag támogattak, azoknak, akik mesekönyveket ajánlottak fel, s a tekintélyes mennyiségű gyümölcs is jó helyre került.

December 01-én este 18.00 órától az Avasi református templomban közös elcsendesedésre, adventi gyertyagyújtásra volt hivatalos borrendünk. Az adventi koszorú első gyertyáját András Czupper nagymester gyújtotta meg.
Az ünnepi perceket követően a gyülekezeti teremben teával, forralt borral , kaláccsal és baráti beszélgetéssel indult az ünnepvárás.

 

 

Az Észak-Magyarország cikke:

A lillafüredi Palotaszálló adott otthont az István Nádor Borlovagrend jótékonysági gálájának és báljának.

A nagykorúságát, azaz a 18. születésnapját szombat-vasárnap ünnepelt borlovagrend vacsoráján jelen voltak a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagjai, továbbá az eseményre vendégek érkeztek a szerbiai Vajdaságból és Németországból is. Bevezetőként fröccsel locsolták meg azt az ezüstfenyőt, amit külföldről ajándékoztak a civilszervezetnek.

A köszöntőt Czupper András elnök-nagymester tartotta, majd százhúszan remek hangulatban töltötték az estet. A borlovag avatási ceremónián két jelölt felelt meg a követelményeknek: Tolcsváról Sajgó Gáborné, a már harmadik generációs borászcsalád tulajdonosa, és a születésétől kezdve vak énekes, Szabó András, aki borlovag apródból lépett a tagtársai közé.

Az est sztárfellépője a nosztalgikus dalokat előadó Soltész Rezső volt, aki fergeteges hangulatot teremtett a meghívottak körében. A borlovagok azon túl, hogy szórakoztak, az évek óta gyakorolt jó szokásukat is továbbvitték: a tombolán befolyt összegből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekegészségügyi Központja daganatos betegeinek gyógyulását támogatják, adományukat a közeljövőben adják át az intézménynek. Az esten egyébként Cey-Bert Róbert Gyula író és gasztronómus köszöntötte azokat a jótékonykodókat is, akik Szabó András új hangszerének megvásárlásához nyújtottak segítséget.

 

Hozzájárultak Lillafüred jó híréhez

Buksa Éva, az est háziasszonya és a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta: felnőtté vált szervezetük arra törekszik, hogy az előttük álló évek is olyan tartalmasak legyenek, mint az első tizennyolc esztendejük volt. A borrend tagjait örömmel tölti, hogy csaknem két évtizedes munkájukkal hozzájárulhattak Lillafüred jó hírének öregbítéséhez.

 

 

A MISKOLC TV híre:

Forralt bor, gyülekező az udvaron:

 

Fotók az udvaron:

...

Fotók a palotaszállóban:

 

 

.

Charles Moser,  németországi ( Johannisberg) tagtársunk ajándéka egyedülálló történelmi ereklye:

A német újraegyesítésre kiutazott Horn Gyula által szignált  ajándék bor.

 

Visszaemlékeztünk az eltelt egy évre is:

 

 

A meghívót mindenki megkapta e-mail-ben:

 

2017. október 20-án pénteken 16:00 órakor a Minorita templom rendház éttermében:

Borrendünk elismert és méltán népszerű tagjának, Dr. Cey-Bert Róbert Gyula magyarság- és keletkutatónak szeptemberben jelent meg új történelmi regénye, a magyar-török trilógia harmadik könyve.
A kötet címe:

„ Nincs más út csak a szabadság!”

Bocskay-Bethlen szabadságharc török szövetséggel.

 

Az elmúlt hétvégén a Budavári Szent György Borlovagrend hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Szent előnevű borrendek első Kárpát-medencei találkozóját a Budai Várban lévő St. Georges Hotelben. Borrendünk nagymestere, András Czupper több, mint 20 éve alapító tagja volt a bogácsi Szent Márton Borrend-nek. Most az a megtiszteltetés érte, hogy ő képviselhette a bogácsiakat ezen a kitűnő rendezvényen.

Bővebben: 2017. 10. 07. Vendégségben: a Budavári Szent György Borlovagrendnél

Az elmúlt hétvégén az esztergomi Vinum Ister Granum Borlovagrend éves nagy rendezvényén vehettünk részt. Mónika Hartl szervezésének köszönhetően péntek este egy fantasztikus borbemutató részesei lehettünk a szlovákia Chateau Bela kastélyban, Miroslav Petrech főborász közreműködésével. Szombaton a fűri Chateau Ruban borászatba látogattunk, ahol ifj. Korpás András szakmai előadását hallgathattuk kiváló borok kíséretében. Este a borrend avatási ceremóniája után kellemes hangulatban búcsúztunk Esztergomtól. Köszönjük a figyelmes vendéglátást Ferenc Csada barátunknak!

Bővebben: 2017. 09. 26. Vendégségben: az esztergomi Vinum Ister Granum Borlovagrend éves nagy rendezvényén

Szeptember 23-án szombaton Balatonkenese várta a bort, szőlőt szerető közönséget. A Kelet-Balatoni Borlovagrend meghívására borrendünk négy fővel képviselte magát a remekül sikerült rendezvényen. A nagy szeretettel történő vendégfogadástól az éjfél körül történő szeretet teljes búcsúzásig tartalmas, szép nap volt.

 

Bővebben: 2017. 09. 23. Balatonkenese

A XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden várta borrendünket, hogy hozzáértő lovagjaink segítsék a zsűri munkáját, s vegyenek részt e megtisztelő munkában. A borlovagok kitűnően helyt álltak, s a magas számú induló közül sikerült kiválasztani a legjobbakat. A vendéglátás állófogadással kezdődött, ahol megkóstolhattuk az etalont, az igazi szegedi halászlevet. Köszönet Frank Sándor barátunknak!

 

Bővebben: 2017. 09. 03. Szeged, XXI. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Tiszteletbeli borlovag társunk és kedves barátunk, Paskó Csaba atya Szabadka város legújabb Pro Urbe díjasa. A tiszteletére rendezett, szabadkai Városházán megtartott díjátadó ünnepségen borrendünket érte az a megtiszteltetés, hogy az atya VIP vendégeiként elsőként gratulálhattunk e kimagasló teljesítmény megünnepléséhez. Paskó atya kifejezve borrendünk iránti tiszteletét, francia vállpántunkban vette át a megtisztelő díjat. A szabadkai ceremónia után a kelebiai templomban tartottak énekes vesperást, ahol nagymesterünk, András Czupper köszönthette a kitüntetettet.

Bővebben: 2017. 09. 18. látogatóban Szabadkán, Paskó atyánál.

Szeptember első hétvégéjén részesei lehettünk a kiváló szervezésről, nagy vendégszeretetről, remek ételek és italok kínálásáról híres Császtai Búcsúnak. Borrendünk évek óta abban a megtiszteltetésben részesül, hogy Virág Tamás és Kocsis Mária Virág meghívásának eleget téve ápolhatja azt a kezdeményezést, amit Tamásék 12 évvel ezelőtt elkezdtek, s mára már profi szintre emeltek. Borrendünk képviseletében Dr. Farkas Attila, Dr. Csepregi Csaba és Ráski László.

 

Bővebben: 2017. 09. 02. Búcsú Császtán

Augusztus utolsó hétvégéjén Vári Zsuzsanna és Vári László Kecelen képviselték az István Nádor Borlovagrendet. Nagy szeretettel fogadták a borrendek képviselőit. Ebéd után- egy Keceli borcimkék kiállítását tekintették meg, - még a hivatalos megnyitó előtt -, utána a múzeum pincéjében murci kóstoló volt..
Ezt követte a felvonulás, ahol ott volt a város apraja-nagyja...
Utána még egy kötetlen, baráti beszélgetés, majd az esti program.

Bővebben: 2017. 08. 26.  Kecel

Székesfehérváron, a XXII. Királyi Napok rendezvénysorozat keretén belül augusztus 20-án vasárnap tartotta a Noé-hegyi Szent István Borrend rendezvényét. Az igényes borrendi szakmai napon előadások, szakmai prezentációk színesítették a borlovagok napját, majd borrendi felvonulás és borlovag avatás zárta a tartalmas napot. Borrendünk képviseletében Mészáros András és Klein Tiborné.

Bővebben: 2017. 08. 22. Székesfehérvár

Ezen hétvégén látogatást tettünk a Hajós-Bajai borvidéken. Szövetségünk alelnökének, Kovács Róbertnek meghívására Hajóson kezdtük a kirándulást, ahol az egyedi pincefaluban kedves vendéglátók pincéiben kóstolhattuk a finom nedűket. Másnap ellátogattunk Hercegszántóra, a világ második legnagyobb Szűz Mária szobrához. Innen Csátaljára vezetett az utunk, ahol a Pax Corporis Borrend nagymester Asszonya, Gilián Tímea vendégszeretetét élvezhettük. Köszönjük vendéglátóinknak ezt a maradandó élmény!

Bővebben: 2017. 08. 12. Kirándulás Hajósra, Hercegszántóra és a GILIAN pincészetbe

Ez a nap is ajándék volt - Köszönjük!

Zászlósborunk megalkotójának, Virág Tamás lovagtársunknak és feleségének Kocsis Virág Mária invitálására Edelénybe látogattunk, ahol végig kóstolhattuk a 2016-os év produktumait. Tamás olyan vendégszeretettel fogad bennünket állandóan, hogy az ételek, italok mellett a kedvességéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.
Czupper András; Buksa Éva; Léport Máté; Körmöczy Zsuzsanna; Béres Attila; Virág Tamás; ; Monyók József; Mészáros András; Ducsai György

 

Bővebben: 2017. 08. 10. Császta, Virág Tamás tagtársunknál.

Augusztus 5-én Tiszaújvárosban, a Tisza szigeten került megrendezésre a már hagyományos halászléfőző fesztivál. 

Czupper András nagymester itt is bebizonyította: nemcsak a borok zsűrizéséhez és kiválasztásához ért, hanem a híres mesterszakácsokhoz igazodva hozzáértően kóstolta és véleményezte a halászleveket és a tájjellegű ételeket is.
A nagymesteri különdíjat, a Miskolci Méteres Bort kiváló halászlevéért Kollmann Péter Pál bajai halfőző mester nyerte.
Elismerés és gratuláció a szervezésért a Sziget Csárda tulajdonosának, Tógyer Gyulának és feleségének, Erikának!

Bővebben: 2017. 08. 05.  Halászléfőző fesztivál a Tisza szigeten

A Lorántffy Zsuzsanna Borrend Egerszóláton tartott rendezvényén Vári László  és Vári Zsuzsanna képviselte borrendünket.

(  Ha nem jelenik meg fotó, ha a posztoló törölte a fotót, vagy letiltotta a hozzáférést)

 

Nagysikerű, teltházas koncertet adott a Magyar Állami Operaházban Nyári Károly előadóművész, borrendünk tagja.

A Feszty-teremben tartott VIP fogadáson Sándor Zsolt Organikus Borászata mutatkozott be kiváló minőségű boraival.

Borlovagrendünket Garai Roland pincészete, Kocsis Virag Mária és Virág Tamás edelényi borai és Czupper András borai képviselték.

Nagymesterünk, Czupper András  látványos borbemutatót tartott a Budapest Airport Zrt. dolgozóinak a lillafüredi Palota Szállóban. A kiváló ételek mellé gondosan válogatott borokkal készült nagymester úr. A borokhoz értő közönség kedvence (nem meglepő módon) a nemrég megválasztott zászlósborunk, Kocsis Virag Mária és Virág Tamás 2015-ös Kékfrankosa lett.

 

Köszönjük a meghívást és a vendéglátást a Monori Strázsa Borrendnek!

A Lillafüredi István Nádor Borlovagrendet Körmöczy Zsuzsanna és Béres Attila képviselte az ünnepi rendezvényen.

.

A borrendek díszruhában vonultak fúvós zenekari felvezetéssel a Szent István térre, ahol köszöntőt mondott Monor polgármestere, majd Ambrózi Pál, a Monor Környéki Strázsa Borrend elnök-nagymestere vezetésével ünnepélyes borrendi lovag avatás és a Város Bora díj átadása következett.  Elismerést kaptak az óvodai és iskolai rajzpályázat nyertesei is, akik gyerekszemmel örökítették meg Monor pincesorait. 

Bővebben: 2017. 06. 10.  Monor - Borvidékek Hétvégéje

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége április 19.-én Budafokon tartotta éves közgyűlését. 
 
A borrendeket a nagymesterek képviselték. 
A napirendi pontok megtárgyalása mellett új tisztségviselők megválasztására is sor került. 
Hasznos és építő jellegű hozzászólások mellett az új alapszabály elfogadására is sor került. 
Megtisztelő volt számunkra, hogy az István Nádor Borlovagrend működését - ezen belül is- a már hagyományos lillafüredi jótékonysági gálavacsora megrendezését Koczor Kálmán elnök úr példaértékűvé tette a többi borrend számára. 
 
.

Április 8. szombat:

Miskolc Város Bora - borverseny

10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.

A Miskolc TV híre:

..

 

Tagság, FIGYELEM!

Idén a miskolci helyi borászoknak szóló

„Miskolc Város Kézműves Bora 2017”

új kategóriaként jelenik meg.

 

A szakmai elismerést azok a helyi termelők nyerhetik el, akik a város valamelyik történelmi pincesorán kézműves borokat készítenek, kizárólag saját fogyasztásra, és a vincellér, szőlész-borász és pincesori hagyományokat ezzel tovább éltetik.

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017”

 verseny nevezési feltételei az alábbiak:

A verseny résztvevői mintánként 3 db palackot adnak le a borátvétel során 0,5 l-es, vagy 0,75 l-es kiszerelésben, azonosításra alkalmas címkével ellátva, mely tartalmazza a bor fajtájának megnevezését, a bor kategóriáját (száraz, félszáraz, félédes, édes), évjáratát, termőhelyét, a termelő nevét és címét, és a pincesor megnevezését ahol a termelő a bort készítette.

Csak miskolci borászok nevezhetnek, forgalomba nem kerülő borokkal.

A nyertes borból a város nem vásárol, mert ezt a forgalomba hozatali engedély hiánya kizárja. Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező bortételek a „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” versenyen nem indulhatnak.

Nevezési díj: 1000.- Ft/minta – a harmadik mintát követően a nevezés ingyenes

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” címet fehérbor, vörösbor, illetve Tokaji borkülönlegesség kategóriában ítélheti oda a bíráló bizottság, amennyiben talál az adott kategóriában a cím viselésére méltó bort.

A „Miskolc Város Kézműves Bora 2017” címet elnyert termelők jutalma a cím használatán túl, egy díszes diploma és serleg. Nevük és boruk felkerül a Városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is. A nyertes borok termelői az elnyert címet mindaddig feltüntethetik a nyertes bort tartalmazó palackjaikon, amíg az adott bortétel el nem fogy.

A bormintákat a Gárdonyi Géza Művelődési Házban veszik át április 4-7. között, délelőtt 10-től délután 4 óráig.

 

A díjakat ünnepélyes keretek között a Miskolc Város napja alkalmából szervezett ünnepségen, május 11-én a Szent István téren felállított nagyszínpadon adják át, előreláthatólag este fél 8-kor.

A szervezésben és lebonyolításban az

Avasi Borút Egyesület,

a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete,

az István Nádor Borlovagrend,

a Miskolczi Borbarátok Közhasznú Egyesület,

a Miskolci Borklub Egyesület,

a Miskolczi Pincék Asztaltársasága,

és a Szent Márton Borlovagrend is közreműködik.

A kisképek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is elindítható a vetítés.

A MINAP.hu cikke:

 

Miskolc városa kétévente rendezi meg a Miskolc Város Bora borversenyét, ahol az északi borvidék legjobb borai versenyeznek egymással.

A miskolci borversenyre 54 bort neveztek idén. A versenyre csak olyan borral lehetett nevezni, melyek a boltok polcain is megtalálhatóak. A termelők Tokaj-Hegyaljáról, Bükkaljáról, Egerről, Mátraaljáról, tehát az északi borrégióból neveztek boraikkal. A versenybe került borok mind aranyérmes borok, ezek közül kell kiválasztania a zsűrinek a legjobbat, ami két éven keresztül viselheti majd a "Miskolc Város Bora" címet.

"A szívvel lélekkel végzett munka mindig meghozza gyümölcsét" - mondta Pfliegler Péter, alpolgármester, aki hozzátette, a város nemzetközi elismertségét az is befolyásolja, hogy a látogatások során milyen ajándékot adunk partnereinknek. Kiemelte: eddig mindig megköszönték, amikor Miskolc Város Borát adtuk ajándékba, ez is azt bizonyítja, hogy eddig is a kiváló borokat sikerült kiválasztani.

A miskolci önkormányzat a térségben működő hegyközségi tanácsok, és a városban tevékenykedő, borkultúrával foglalkozó civil szervezetek közreműködésével idén már hatodik alkalommal rendezte meg a miskolci borversenyt.

Nagy érdeklődés kísérte a közelmúltban megrendezett mesterkurzust, melyen lovagrendünk is részt vett. A Szepsy 100 került összehasonlításra 3 nemzetközi kihívóval.

Mivel a 100 db magnum palack döntő többsége előjegyzésre készült, így a 30-40 fő mesterkurzuson részt vevőnek egyszeri, kivételes lehetőséget jelentett a kóstolás. A szervezők a 2015-ös és 2017-es palackokból húzták ki a dugót.

A koronát a 2006-os 6 puttonyos Aszú jelentette, az Úrágya 2013-as Tokaji Furmint és a Szepsy 100 2015-ös Furmint mellett.

.

A rendezvény szakmai támogatói:

a Miskolczi Pincék Asztaltársasága,

a Bogácsi Szent Márton Borlovagrend,

a Lillafüredi István Nádor Borlovagrend,

valamint a Miskolci Borbarátok Egyesülete.


A verseny helyszíne: Rendezvények Háza, Sajóbábony, Szabadság út 1.
A zsűrizés időpontja: 2017. április 01. 9 órától.
A verseny célja: a borkultúra népszerűsítése.

Minden borrend életében kiemelkedő jelentősége van a zászlósbornak. Ezzel képviseljük borrendünket, ezt visszük ajándékba egy-egy társ borrend rendezvényére, határon innen és túl, sokszor ezzel is azonosítanak bennünket. Az idei évben a bükkaljai borok versengtek a zászlósbor címért. Március 16-án délután a "pohárnok vizsgával " rendelkező, borlovagjainkból álló szakértő zsűri válogatta a benevezett borokból a legjobbakat, hogy végül megválasszák az István Nádor Borlovagrend új zászlósborát.

Az idei év győztese az edelényi Virág Tamás borlovagtársunk 2015-ös Kékfrankosa.

Magyarország egyik igényes szakmai lapjában, a Minőségi Borok Ételek Magazin 2017 Télutó lapszámában jelent meg egy újabb cikk az István Nádor Borlovagrendről és Czupper András nagymesterről.

 

A Miskolci Kocsonya Farsang szervezőinek meghívására borrendünk nagymestere, Czupper András is tagja volt a forralt bor és meleg italok zsűrijének. A zsűri egy séta keretében kóstolta végig a benevezett italokat, majd a Városházán hirdette ki a győzteseket.

 

Köszönet a meghívóinknak, Kovács Andrásnak és kedves feleségének Kovácsné Drabant Katalinnak a kellemes estéért, a jó hangulatú vendéglátásért. A görömbölyi pincesoron található az ősmagyar motívumvilággal gazdagon díszített pincéjük, ahol a Dimenzió Borászat díjnyertes boraiból és a Pálinka Patika vény nélkül kapható bódító hatású itókáiból is fogyaszthattunk a pincelátogatás során.

Köszönjük a meghívást és a szíves vendéglátást!

( A kisképek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is vetíthető)

 

 

Mély fájdalommal búcsúzunk tiszteletbeli borlovag társunktól,

a bogácsi

Szerencsi Ottó bácsitól.

Ég Veled, Ottó bácsi!

 

Tisztelt Borlovagtársam, Kedves Barátom!

Borrendünk, a lillafüredi István Nádor Borlovagrend

2017. január 22-én vasárnap

a diósgyőri római katolikus templomban tartja

szokásos Vice vessző szentelését.

 

Találkozás: 11:00 órakor a hittanteremben.

Kérjük borrendi tagjainkat a díszruha és medál viselésére!

Bármi kérdés esetén Matiscsák Ernő elnökségi tagunk áll rendelkezésre, elérhetősége: 30/4344-728

Üdvözlettel:
Czupper András nagymester

 

 

A rendezvényen a Miskolczi Pincék Asztaltársasága is részt vett, melynek több tagja egyben az István Nádor borlovagrend tagja is.

A forralt borokat bíráló bizottságban pedig 2 borrendből is voltak zsűritagok: A Lillafüredi István Nádor borlovagrendből és a bogácsi Szent Márton Borlovagrendből.

No de mit keresnek annyira a forralt boros üstben?