foto1
Szőlővirágzás ünnepe
foto1
foto1
Lillafüred, Palotaszálló évzáró gálaest
foto1
foto1
Vice vessző szentelés 2017.
1999-ben alakult Lillafüreden a Bortársaság Club, amelyből az István Nádor borlovagrend „nőtt” ki. Célunk a bor, a gasztronómia, a kultúra és a turizmus kapcsolatának fejlesztése, ápolása. Miskolc-Lillafüred mellett a festői Görömbölyi pincesor, e vidék évszázadokkal korábbi szőlőkultúrájára enged következtetni.Tovább....

István Nádor Borlovagrend

Bor, Kultúra, Örökség

ELÉRHETŐSÉG

LÁTOGATÓK SZÁMA:

9.png0.png2.png4.png3.png
Ma:15
Összesen:90243

Visitor Info

  • IP címed: 3.236.47.240
  • Internet Böngésződ: Unknown
  • Verzió:
  • Operációs rendszered: Unknown

2023-02-04

December 29: János-napi borszentelés a Minorita templomban

Az István Nádor Borlovagrend idén is János-napi borszentelővel zárta az évet. A szertartásra idén a Minorita templomban került sor. 

 Borszentelés a Minorita templomban -Juhász Ákos képgalériája (MINAP.hu)

Borlovagrendünk megalakulása óta nagyon fontosnak tartjuk a hagyományok felelevenítését – mondja Czupper András, az István Nádor Borlovagrend elnök-nagymestere.

Az egyik ilyen fontos hagyomány a János-napi borszentelés.

Nagyon örülünk, hogy most már huszadik alkalommal tartjuk meg, most itt, a Minorita templomban,

de voltunk már Görömbölyön, Szikszón és más templomokban is.

Ez számunkra egy fontos esemény, amikor mi és a hívek elhozzuk borainkat, az oltár elé tesszük, a szentmise végén pedig a tisztelendő atya megszenteli azt.

Részlet a Miskolci TV híradójából:

 

 

 

 

 

2019. december 10. kedd 17 óra: LUCA-KÚRA a BRS pincében.

 

Kedves Barátaink!

 Szeretettel meghívunk

a hagyományos

 

XI. LUCA KÚRÁRA,

december 10.-én kedden este 5 órától 9 óráig.

A fagyos hideg ellen frissen sült lángossal és forralt borral kúráljuk testünket,

lelkünket pedig adventi gyertyagyújtós, Jézuskavárós estével melegítjük.

Helyszín:

Kisavas, BRS PINCE ,

Mélyvölgy,   Zsolcai sor 176,

BRS pince udvara.

Zene: Agyagbanda

Szeretettel várunk:

Zsuzsi és Attila

..

 

 

kedvcsinálónak: a tavalyi  hangulat:

http://pince.brskft.hu/index.php/luca-kura-2018

20 éves az István Nádor Borlovagrend.

Az elmúlt 20 év  10 percben:

 

....

 

 

 

Az ünnepség hivatalos része:

   Fotók:

A november 30.-i rendezvény a Diósgyőri várban lentebb van, a novemberi hírekben

 2019. november 30: Ünnepség és tagfelvétel a diósgyőri várban:

20 éves az István Nádor Borlovagrend

A MISKOLC TV híradója:

 

 

 A MINAP.hu fotói:

(Rákattintva nagy méretben is elindíthatod a vetítést)

 

 

 ...és ha már 20 év,

egy kis látogató-statisztika időrendi sorrendben:

 

Honlapunk látogatói ma éjfélig:

Országok szerint:

Itthoni statisztika:

 

 

 

2019. október 3-án Mága Zoltán, lovagrendünk tagja  jótékonysági koncertet adott a Belvárosi Evangélikus Templomban. A Miskolci Gráciák Egyesülete által szervezett eseményen az István Nádor Borlovagrend is jelen volt.

Nagyra becsült borlovagunkat a Virág Pince ajándékával és a Miskolci Méteres Borral leptük meg .

Királyhelmecen a város napján köszöntöttük a polgármester urat,és a város polgárait. Remek programok,figyelmes vendéglátás. Köszönet Dr. Zvolensky Gabriella és Remák Sándor barátainknak!

 

 

 

 

Tass, Darányi Ignác Borlovagrend:

Tasson jártunk, szüreti felvonuláson. Köszönjük szépen a Darányi Ignác Borlovagrend Egyesületnek a szíves vendéglátást! 12 borrend képviseltette magát.

 

14. Császtai Búcsú:

Az edelényi Császta hegyen vendégeskedtünk a 14. Császtai búcsú szervezőinek meghívására. Köszönjük a meghívást és a kiváló vendéglátást!

 

 

Rüdesheim:

Szakmai meghívásnak tettünk eleget a németországi Rüdesheim városban, a Rheingau területen. Charey Moser lovagtársunk invitálta borrendünket, hogy a szüret megkezdése előtt látogassunk el e gyönyörű vidékre, a rizling fővárosába. Amerre a szem ellátott, mindenhol kiválóan rendben tartott szőlő ültetvények, gondos, tiszta pincék, korszerű feldolgozó üzemek fogadtak bennünket. Nagyon szép borokat kóstoltunk, a száraz rizlingtől a kései szüretelésű spatlese-ig.

 

 

Jedlik Ányos szülőhelyén:

Szakmai meghívásnak tettünk eleget hétvégén a szlovákiai Szimő községben, Jedlik Ányos szülőhelyén. A Vág partján lévő, kedves emberek lakta falu 8. alkalommal rendezte meg nagyszerű fröccsfesztiválját. Külön programként a szakszerűen kezelt, minta pincészetben kóstoltuk Szabolcs Illés borász remekműveit. A 219 literes, rekord fröccs készítéséhez az István Nádor Borlovagrend is hozzájárult András Czupper nagymester és András Mészáros alelnök személyében. A fesztivál keretén belül kapta meg a község az Európai Becsületzászlót. Köszönjük a kedves vendéglátást Vargáné Szepesi Szilvia és Lajos Varga Áldás barátainknak!


 

Piknik!

Lovagtársaink, László Vári és Zsuzsanna Vári meghívásának eleget téve remek pikniken vettünk részt a Bükk Vendégház gyönyörű kertjében. A menüt Venesz díjas lovagi séfünk, Kőrössy Kálmán készítette. Éhesek, szomjasan nem maradtunk, az biztos! A képek magukért beszélnek! Köszönjük Zsuzsa és Laci a meghívást!

 

 

 

Somló:

Ismét egy fantasztikus napot tölthettünk barátaink és borlovagtársaink körében Somlón, a Juhfark Fesztiválon. A szakmai programmal is színesített borlovag avatás és boráldás után remek hangulatú borozgatással és beszélgetéssel zártuk a napot.

2019 Június 25:  Borkóstoló és vacsora a Kompa pincében, Cserépfalun.

A kiskép-vetítőre kattintva nagyobb méretben is nézheted a vetítést!

(később lesz rövid szöveges leírás is)

 

Dedikált vállpántok az Omegától

A   MINAP.hu cikke:
Az Omega tagjai meglepetést adtak át a borlovagoknak szombati, teltházas koncertjükön.
 
 
Teltházas, nagyszabású koncertet adott az Omega együttes szombat este Miskolcon, a Generali Arénában. A zenekar alapítója, Benkő László az István Nádor Borlovagrendnek is tagja. A koncerten a zenekar tagjai két darab dedikált vállpántot adták át a borlovagoknak, amit a borrend jótékonysági céllal fog felhasználni a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ rákos kis betegeinek megsegítésére.  A koncerten a tavalyi év legaktívabb borlovagjai vettek részt, akik munkájukkal remélhetőleg a jövőben is segítik a borrend munkáját.
 
 

 

Május 18:  Harminckilencedik alkalommal került megrendezésre idén Hajós-Pincefaluban az Orbán-napi borünnep, melyen Vári László és Vári Zsuzsa képviselték borrendünket.
Húsz borrend tisztelte meg jelenlétével az eseményt.
A felvonulás a Kovács Borháztól előbb a Orbán szoborig tartott, ahol szokás szerint meglocsoltuk Szent Orbánt a hegyközségi borverseny legjobb boraival, remélve közbenjárását, hogy jó legyen a termés. Ezt követően tovább vonultunk a nagyszínpadig, ahol a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend új tagjai tettek esküt.A nap zárásaként Róbert Kovács vezetésével a borrend fiatal bortermelőit és pincéiket látogattuk meg, akik büszkén mutatták munkájuk gyümölcsét.
Jó volt látni a lelkes és elhivatott fiatal borászokat, akikben ott a vidék jövője!
Köszönjük az élményt! Visszatérünk!

 

 

Május 20: Szeged:

Dupla jubileumot ünnepel Magyarország legnagyobb bormustrája: Szeged 300 éve kapta vissza szabad királyi városi rangját, az ikonikus, több tízezres tömeget megmozgató Szegedi Borfesztivál pedig 25 éve indult útjára.
Szegedi lovagtársaink meghívására részt vettünk a több, mint 160 borászt és 200 egyéb kiállítót felvonultató fergeteges eseményen. 

 

 Május 15-én tartotta éves beszámoló és tisztújító közgyűlését borlovagrendünk. Újabb 5 évre kapott megbízást a nagymesteri posztra Czupper András. Az elnökségben Buksa Éva, Garai István Mészáros András és Vári László kapták meg a legtöbb szavazatot, hogy tevékenységükkel segítsék a borlovagrend munkáját.

 

Meghívó Borlovag társainknak:

Május 16. szerda délután várunk szeretettel mindenkit, fél 6-ra,

Flóra és zenekara koncertezik, sör, lángos biztosított.

Nem fogtok csalódni, gyertek!  ( Részletekért kattints a lenti hirdetésre!)

 

 

Meghívó:

Szőlővirág szentelés, Avasi Borangolás :

Május 11.

 

Sok jó barát társaságában, a jó időt kiimádkozva tarthattuk meg a Magyar Szőlővirágzás Ünnepét szombaton, az Avasi Borangolás programsorozatába beépítve. András Mészáros borlovagtársunk meghívására az avasi pincéjében alapozhattuk meg a jó hangulatot Kálmán Kőrössy lovagi séfünk finom ebédjével, ízletes borokkal. A szőlővirág megszentelése a Creppy Palacsintaház előtti téren sok érdeklődőt vonzott, kiknek az ünnepség után egy pohár borral kedveskedtek a borlovagok. A program hivatalos része után nyakunkba vettük a történelmi Avast, hogy számos meghívásnak eleget téve megkóstolhassuk a kínált borokat. A BRS Pince vendégbarát falai között, Zsuzsanna Körmöczy meghívására, több száz béka társaságában énekszóval, zenével, szép borokkal kezdtünk. Az biztos: nem maradtunk szomjasak, a majdnem éjfélig tartó "bírálat" eredménye mindenki számára egyöntetű volt. A "három királyok" kategória szombat esti győztesei: Fehér bor- Gallay Kézműves Pincészet Roland Borbely; Rozé bor- Palmetta Pincészet, Galuska Gábor; Vörös bor: Virág Tamás Pincészete.

Fotók: később

 

 

2019. Május 2: Az Irgalmasság vasárnapja idén egybeesett Kelemen Didák emléknapjával. A hívek és a tisztelők a szentmise és koncert után koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál. A borrend mellett Kelemen Didák szülőfalujából, Kézdialmásról jött hívek is lerótták tiszteletüket. Az István Nádor Borlovagrend képviseletében Czupper András, Mészáros András, Matiscsák Ernő és Dr. Csepregi Csaba volt jelen.

 

Április 28:

Irgalmasság vasárnapja idén egybeesett Kelemen Didák emléknapjával. A hívek és a tisztelők a szentmise és koncert után koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál. A borrend mellett Kelemen Didák szülőfalujából, Kézdialmásról jött hívek is lerótták tiszteletüket. Az István Nádor Borlovagrend képviseletében Czupper András, Mészáros András, Matiscsák Ernő és Dr. Csepregi Csaba volt jelen.

 

Április 15:

Az István Nádor Borlovagrend és a bogácsi Szent Márton Borrend közös szakmai utazáson vett részt, ismert felvidéki borászatokban. A négy borászatot érintő utazáson közel 50 mintát kóstoltak le a borlovagok. Látogatást tettek Bélán a Chateau Béla borászatban, Csallóközkürtön József Gajdosik borászatában, Fürön a Chateau Ruban borászatban és Búcson a Vintop Karkóban. Esztergomban a Vár kápolnában Vilmos testvér áldotta meg zászlósborukat, Virág Tamás kékfrankosát. Zárásként fantasztikus tárlatvezetés mellett csodálták meg az esztergomi vár és bazilika nevezetességeit.

 

 

Borlovagjaink a közelmúltban két regionális borversenyen is segítették a zsűri munkáját szakmai tudásukkal. Sajóbábonyban és Edelényben Dr. Csepregi Csaba, Czupper András, Léport Máté és Mészáros András kóstolták a termelők által benevezett borokat.

 

Újbor kóstolás Virág Tamás pincéjében ( Császta )

Vendégségben Sárospatakon, a Lorántffy Zsuzsanna Borrennél

Kapcsolatfelvétel a Győztesek Egyesülete és a Miskolci Gyermekkórház Onkohaematológiai Osztálya között.

Elhúnyt tagunkra, Koós Jánosra emlékezünk

Bővebben: 2019 MÁRCIUS